Menneitä tapahtumia


Taideolohuone Katariina: taidetta nojatuolimatkailijoille

Take away -näyttelystästä voi viedä omaksi haluamansa heti pois

Taideolohuone Katariinan neljäs kesä tarjoaa liki 30 taiteilijan tuoreen Take away -näyttelyn.  Näyttelyn idea on, että jos jonkun teoksen haluaa omakseen, sen saa heti mukaansa eikä tällä kertaa tarvitse odottaa näyttelyn päättymiseen asti. Näyttelyn maalaukset, korutaide, taidegrafiikka, veistokset ja piensarjat ovat tehty parin viimeisen vuoden aikana. 

Katariina löytyy Katariinantorilta Lappeenrannan Linnoituksesta. Kuva: Maria Kausalainen.

Suurin osa teoksista on lainattavissa taidelainaamon kautta. Kesällä 2017 taideolohuone tekeekin yhteistyötä Etelä-Karjalan Taiteilijaseuran taidelainaamon kanssa. Taidelainaamon idea on, että teoksen voi ostaa korottomalla osamaksulla, lainata vain hetkeksi tai ostaa heti omakseen. 

Olohuoneen seiniltä ja pöydiltä löytyy Take away -näyttely.

Neljättä kesää avoinna olevassa Katariinassa voi istahtaa toviksi nojatuoliin tai puutarhaan kahville. Taideolohuoneesta voi myös lainata piknikhuovan tai puistopelejä kuten mölkyn tai jatsin. Taideolohuoneen idea on tarjota taidetta kodinomaisemmassa muodossa ja Katariina onkin kalustettu seiniä myöden ja tarjolla on kahvia ja teetä. Taideolohuone Katariina on sisustettu tavaroilla, joista osa on kähvelletty kotoa, löydetty matkan varrelta tai lainattu tutuilta. Osa kalustuksesta on uudempia ja toiset vanhempia löytöjä kirpputoreilta ja vanhojen tavaroiden liikkeistä. Myös teokset on ripustettu seinille kuin kotona.

Taideolohuone Katariina
Katariinantori 4, Linnoitus, Lappeenranta
Avoinna 13.8.2017 asti ma-pe 11-18, la 11-16 ja lisäksi su 13.8.

 


Taideraksa zoomaa meren mikromaailmoihin Kotkassa

Taideraksa-projekti leviää Kantasataman V2-halliin

Taideraksa rantautuu Kotkaan, kun Kantasataman V2-hallin päätyyn tulee kesä-heinäkuun aikana muraali. Ideahaun kautta Kotkan Taideraksa-teoksen toteuttajaksi valittiin imatralainen kuvataiteilija Jouni Viljakainen.

Jouni Viljakaisen luonnos valittiin ideahaun kautta Kotkan Taideraksa-projektiin

Taideraksan idea on tuoda monenlaista häiriöitä tuottaville rakennustyömaille taidetta. Kotkassa näkökulma on erilainen, kun Kantasatama odottaa vasta rakennustyömaataan. ”Idea merkitä tuleva rakennustyömaa taiteella oli mielenkiintoinen. Tartuimme ajatukseen heti, kun kulttuurijohtaja Antti Karjalainen esitti sitä”, kertoo Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna.

Kantasataman teos syntyy Kaakon taiteen ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden yhteistyön tuloksena. k ”On mahtavaa, että voimme kulttuurin avulla elävöittää kehittyvää kantasataman aluetta ja V2 satamahalli on suurtapahtumiemme keskipisteessä. Odotamme Kotkan Meripäiville ja The Tall Ships Races tapahtumiin suuria kävijämääriä ja teos saa niiden myötä paljon katsojia.” sanoo kulttuurijohtaja Antti Karjalainen

Jouni Viljakaisen teos Itämeren mikromaailmat sukeltaa pinnan alle. Taiteilija avaa teosluonnoksensa syntyprosessia: ”Seinämaalaussuunnitelmassani lähtökohtana on merimaisema. Googlailin tietoa Itämerestä ja päädyinkin sitten pinnan alle rakkolevien sekaan. Siellä zoomasin vielä lähemmäs ja lähemmäs ameboihin ja planktoneihin, jotka väritetyissä mikroskooppikuvissa näyttivät planeetoilta, omilta pikku maailmoilta.”

Kaakon taide järjesti työmaataiteesta ideahaun kaakkoissuomalaisille visuaalisen alan taiteilijoille. Kotkan kaupungin ja Kaakon taiteen edustajat valitsivat ehdotusten joukosta Jouni Viljakaisen luonnoksen.  ”Kaikki ehdotukset olivat mielenkiintoisia ja toteuttamiskelpoisia. Viljakaisen idea oli erityisesti paikkaan ja tunnelmaan sopiva, lisäksi se muistuttaa meitä meriluonnon suojelusta”, luonnehtii Kaakon taiteen hallituksen varapuheenjohtaja Anne-Maria Björninen valintaa.

Teokset ovat osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kaakon taiteen Taideraksa-projektia. Taideraksan tavoite on kokeilla voiko taide muovata häiriöstä visuaalisesti mielenkiintoisen kohteen ja samalla etsiä taiteilijoille uusia ansaitsemismahdollisuuksia. Taideraksa-projekti on tuonut tähän mennessä taidetta Lappeenrannan ja Imatrankosken keskustojen rakennustyömaille.

 


Taideolohuone Katariina – kesä 2016

Katarina on avoinna 7.8. asti Lappeenrannan Linnoituksessa

Sanna Majanderin teoksia Katariinassa
Sanna Majanderin teoksia Katariinassa
Katariinassa on myytävänä alueen taiteiljoiden teoksia
Katariinassa on myytävänä alueen taiteiljoiden teoksia

 

 

 

 

 

Suomen viihtyisin taideolohuone, Katariina avaa jälleen ovensa kesäksi 2016. Taideolohuoneessa on nähtävänä, koettavana ja ostettavana kaakkoissuomalaista taidetta. Näyttelyiden lisäksi Katariinassa on tarjolla kahvia ja teetä, taidetta ostettavaksi ja istuimia vaikka ihan pelkkään lepuuttamiseen. Taideolohuoneen kesää rikastuttavat myös taiteilijatapaamiset ja työpajat. Katariinan ovia pitää avoinna kesän ajan kuvataiteilija Tuulia Iso-Tryykäri.

28.6.-16.7.
Sanna Majander: Muotoseikkoja
Kaisa Koljonen: Mitosis

19.7.-7.8.
Jouni Viljakainen: Silmänräpäytyskuvia
Ulla Ahola & Sirja Knaapi & Jenni Sokura: Asumus

Katariina, Katariinantori 4, Lappeenrannan Linnoitus
ti-pe klo 11-18, la 11-16

Katso ajankohtaisia 

 


Taideraksa Lappeenrannan ydinkeskustaan

Heinäkuun aikana Lappeenrannan keskustan rakennustyömaa kokee muodonmuutoksen taiteen avulla. Kauppakadun ja Valtakadun puoleisiin rakennustyömaa-aitoihin tulevat mittavat maalaukset toteutetaan Kaakon taiteen ja TYL City Oy:n, Jatke Oy:n ja Rakennusliike Evälahden työyhteenliittymä, yhteistyön tuloksena.

Kauppakadun puoleisen aidan ottaa haltuunsa imatralaisen kuvataiteilijan Jouni Viljakaisen teos ja Valtakadun lappeenrantalaisen Jouko Lempisen maalaus. Kumpikin taiteilija käsittelee teoksessaan maisemaa: Lempinen realistisemmin kun taas Viljakaisen maisema on pikemmin sisäinen luontokuva, jossa nähdyn päälle kerrostuu omat kokemukset ja havainnot. Jouni Viljakainen kuvailee teoksensa lähtökohtia: ”Olen tehnyt suuren osan luonnoksista yöllä veneessä Ylämaan Suurpyhäkalajärvellä, jossa ilmankosteus antoi oman kosketuksensa kuville. Myös Vuoksen veden virtaukset ovat mukana maalauksissani.”

Teokset ovat osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kaakon taiteen Taideraksa-projektia, jossa toteutetaan 4-5 pilottiteosta Kaakkois-Suomessa. Asukkaille ja kulkijoille rakennustyömaa on väliaikainen aukko maisemassa, joka aiheuttaa usein ekstra-askeleita ja hämmennystä liikkumisessa. Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna taustoittaa: ”Taideraksan tavoite on kokeilla voiko taide muovata häiriöstä visuaalisesti mielenkiintoisen kohteen. Samalla etsimme taiteilijoille uusia ansaitsemismahdollisuuksia.”

Jouko Lempinen on panoramamaisema on pohjamaalattu
Jouko Lempisen panoramamaisema on pohjamaalattu
Jouni Viljakaisen teos alkuvaiheesssaan
Jouni Viljakaisen teos alkuvaiheesssaan

 

 

 

 

 

 


Törmää taiteeseen Imatralla

Miten taide istuu vaatekauppaan tai sisustusliikkeeseen – korutaide hotelliin? Imatrankoskella on tammikuuhun asti mahdollisuus törmätä taiteeseen ostosten teon tai asioiden hoitamisen lomassa.

Törmää taiteeseen -kartta on jaossa kaikissa osallistuvissa yrityksissä.
Törmää taiteeseen -kartta on jaossa kaikissa osallistuvissa yrityksissä.

Törmää taiteeseen syntyi halusta kokeilla miten taide toimii sellaisissa paikoissa missä sitä harvemmin näkee, kuitenkin arjen keskellä. Törmää taiteeseen teoksia voi katsella yksitellen tai kokonaisuutena kuin hajasijoitettuna näyttelynä. Jos törmääminen ei riitä ja haluaa nähdä kaikki teokset, jokaisesta mukana olevasta liikkeestä löytyy kartta, jonka avulla voi löytää kaikki teokset.

Pääpaino on paikallisessa taiteessa: teoksia on esillä imatralaisilta kuvataiteilijoilta Emma Lappalaiselta, Svetlana Luninalta, Tiina Marjetalta, Reijo Möröltä, Rauni Tanskaselta, Pauli Parkkiselta ja Annu Vertaselta. Imatralaista tarjontaa täydentää Raija Eklundin, Kati Nulpposen, Merja Heiskasen, Simo Mantereen, Sanna Maria Paanasen, Tiinalotta Särmölän, Risto Hämäläisen ja Heta Kanasen teokset. Kahdeksaan eri liiketilaan ripustetut teokset ovat lainattu liikkeisiin Kaakon taidelainaamo Lappeenrannasta. Teosten ripustuksesta vastasi kuvataiteilija Pauli Parkkinen yhteistyössä Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkunan kanssa.

Teoksia on esillä osassa Imitsin jäsenliikkeistä: Bar & Cafe Lumossa, Carelianassa, Center Hotel Imatrassa, Konditoria Imatrankoskessa, Nordeassa, Osuuspankissa ja Vero Modassa sekä Väärässätalossa K-Supermarketin postipisteen vastapäisessä tyhjässä liiketilassa.

Idea taiteen viemisestä kaupankäynnin keskelle alkoi syntyä viime maaliskuussa, kun Valtionhotelliin oli kokoontunut Imatran seudun yrittäjiä miettimään, mitä tehdä taloustilanteen aiheuttamalle matkailija- ja asiakaskadolle. Lennokkaasta ideasta otti kopin Kehy – Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy, joka vei sen loppuun Kaakon taiteen kanssa. Kaakon taide on Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa toimiva visuaalisten taiteiden verkosto.

 


Historian 1. Taidemessut Imatralla

Marraskuussa Imatralla tehtiin historiaa, kun ensimmäiset Taidemessut avasivat ovensa Imatran kulttuuritalo Virrassa 5.-7.11.

Taidemessuilla oli esillä laaja kattaus kaakkoissuomalaista taideosaamista: runsas 20 kuva- ja korutaiteilijaa sekä taidekäsityöläistä. Taidemessuilla kävi yli 1000 ihmistä. Imatran taidemessut järjestivät yhteistyössä Imatran kulttuuripalvelut, Kaakon taide ja Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelma. Lue lisää

 


HAKU  5000m2-näyttelytapahtumaan keräsi noin 200 kiinnostunutta

Kaikille ammattitaiteilijoille avoin haku 15.11. asti

Taide saa käyttöönsä Lappeenrannan entisen teatteritalon kaupungin ydinkeskustasta alkuvuonna 2016.

Taiteilijat  hakivat näyttelytapahtumaan valmiilla teoksilla, tilasta tai tilaan rakentuvilla teoksilla, prosessinomaisella taiteella tai esitystaideteoksilla. Taiteelta toivottiin vain vuoropuhelua tilan kanssa.

Lue lisää….

 


Taiderastit levisi koko Kaakkois-Suomeen

syyskuussa Taiderasteille pääsi kahtena eri viikoloppuna

59 rastikohdetta avoinna ympäri Kaakkoa. Rasteilta löydät taiteilijoiden ja muiden luovan työn taitajien työhuoneita, taiteen katselemisen paikkoja, kyseltävää, nähtävää, tehtävää ja koettavaa.

Lue lisää….

 


Taideolohuone Katariinassa kyläili 2000 ihmistä kesällä 2015

Lappeenrannan Linnoituksessa oli toista  kertaa avoinna taideolohuone Katariina, joka toivotti tervetulleeksi niin satunnaiset kävijät kuin taiteen tavankuluttajatkin. Katariinassa voi karistaa matkan pölyt kupilla kahvia tai teetä, istuskella tai vain katsella taidetta. Taideolohuoneessa on nähtävänä, koettavana ja ostettavana kaakkoissuomalaista taidetta.

Katariina rakanteilla. Kuva: Maria Kausalainen.
Katariina rakanteilla. Kuva: Maria Kausalainen.

Eteläkarjalaista kuvataidetarjontaa rikastuttivat Katariinan näyttelyt. Ensimmäisinä teoksensa olohuoneen seinille toivat lappeenrantalaiset taidemaalarit Tuulia Iso-Tryykäri ja Anne Hyvönen. Heinäkuussa näyttelynsä avasivat kuvataiteilija Jarkko Liutu  ja lappeenrantalainen korutaiteilija Tarja Tuupanen.

Kaakon taiteen pyörittämä Katariinassas kävi kesän aikana 2000 vierailijaa. Suurin osa kävijöistä oli matkailijoita mutta osa Kaakon kulmilta ja moni kävi heistä Katarinaassa jo toista kesää. Katariinan kesää rikastuttivat myös mikrotapahtumat: grafiikanpajan työnäytökset ja -pajat, performanssit ja Linnoituksen päivät.

Katariinan toimintaa tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Lappeenrannan kaupunki. Kaakon taide on verkosto, jonka ytimen muodostavat kaakkoissuomalaiset taiteilijaseurat – Etelä-Karjalan, Kotkan ja Kouvolan taiteilijaseurat sekä Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset ja Korutaideyhdistys.

 

Katariinan kesään 2014 ja 2015 voi kurkata: blogissa

 


Kuvataiteen asema valtion rahoituksessa -selvitys

 

Suomessa kuvataideala on jäänyt resursoinnissa selvästi jälkeen muihin taiteenaloihin verrattuna ja taiteilijamäärään suhteutettuna. Tieto paljastuu Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkunan ja kuvataiteilija Hannele Romppasen selvityksestä Taiteilija tahtoo elää työllään – Kuvataiteen asemasta valtion rahoituksessa. Tekijöiden mukaan tarvitaan vähintään neljä miljoonaa euroa lisää, jotta kuvataide saadaan nostettua rahoituskuopasta lähemmäksi muita taiteenaloja. Selvityksen on julkaissut Suomen Taiteilijaseura.

Lue lisää 

Koko selvitys on luettavissa pdf-muodossa: Taiteilija tahtoo elää työllään – Kuvataiteen asemasta valtion rahoituksessa

 


Kaakon taidelainaamo Kotka ja Kouvola ovat auenneet

 Kouvolassa Lainan päivästä syntyy Taidelainan päivä, kun taidelainaamo aloittaa toimintansa pääkirjaston alakerrassa. Kaakon taidelainaamo Kouvolan avajaiskattaus sisältää yli sata teosta yli 30 kaakkoissuomalaiselta taiteilijalta. Kotkan taidelainaamo avasi ovensa 22.2. Galleria Uusikuvan yhteydessä.

Kouvolan taidelainaamo on kolmas lenkki Suomen ensimmäisessä taidelainaamoketjussa. Kaakon taidelainaamo -ketjun muodostavat Kouvolan lisäksi Lappeenrannan ja Kotkan taidelainaamo. Lappeenrannan Taiteilijaseuran taidelainaamo täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Taidelainaamosta voi lunastaa teoksen kuukausittaisella lainamaksulla tai sitten teoksen voi lainata vain hetkeksi. Kirjastotoimenjohtaja Merja Salin mielestä, taiteen lainaaminen soveltuu oivallisesti kirjaston yhteyteen. Sen vuoksi Kouvolan pääkirjasto ottikin suunnitteilla olleen taidelainaamon kattonsa alle. Taidelainaamotoiminnan juuret löytyvätkin kirjastosta, sillä Lahden taidelainaamo aloitti toimintansa kirjastossa 1970-luvulla.

Kouvolan taidelainaamon toiminnasta vastaa KOUTA ry, joka tekee yhteistyötä Kouvolan kirjastopalveluiden ja Mediamajan kanssa. Kotkan taidelainaamosta vastaa Kotkan Taiteilijaseura yhteistyössä Kotkan kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa. Kaakon taidelainaamoketjun taustalta löytyy Kaakon taide, jonka ytimen muodostavat Etelä- Karjalan, Kotkan ja Kouvolan taiteilijaseurojen lisäksi Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset ja Korutaideyhdistys. Taidelainaamojen perustamiseen on saatu avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Rahoituksessa on mukana myös Kaakon taide ja Kymenlaakson kulttuurikäytävä -hanke, jota rahoittaa Kymenlaakson liitto.

 


Lappeenrannan Taiderastit keräsi yli 1000 käyntiä – Kiitos yleisö ja rastit!

Ensimmäinen Taiderastit-tapahtuma Lappeenrannassa 21.9. keräsi yli 1000 käyntiä taiteilijoiden työhuoneisiin, gallerioihin ja museoihin.

Positiivisen kävijämäärän lisäksi Taiderastit keräsi myönteistä palautetta. Ihmiset olivat ilahtuneita matalankynnyksen tapahtumasta, jossa pääsi näkemään tuoreita teoksia ja keskustelemaan taiteilijoiden kanssa. Myös tapahtuman ajoitus yhteen Mennään bussilla –tapahtuman kanssa sai kiitosta. Yleisö kuten myös taiderastikohteet ovat toivoneet tapahtumalle jatkoa.

Rastikartan leimaaja kuvataiteilija Marianne Balabinin työhuoneella.
Rastikartan leimaaja kuvataiteilija Marianne Balabinin työhuoneella.

Grafiikanpajan hoitaja, taidegraafikko Tarja Heilimo arvioi varovaisesti, että pajalla kävi 80 ihmistä seuraamassa grafiikan syntyä eri tekniikoilla. Korutaiteilija Tarja Tuupanen kertoi, että hänen ateljeessaan kävi 55 ihmistä ja puhe solisi tauotta koko neljän taiderastitunnin ajan. Taiteilijat olivat kautta linjan hyvillään siitä, miten kiinnostuneita Taiderastien kävijät olivat teoksista ja työprosesseista.

Kaakon taide järjesti Taiderastit  yhteistyökumppaneinaan Lappeen Riento, Lappeenrannan yleinen kulttuuritoimi ja liikuntatoimi, Mennään bussilla -tapahtuma, Kaakkois-Suomen Sydänpiiri, Kulttuurikutinaa-hanke sekä rastikohteet. Kaakon taide on Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa toimivien visuaalisten taiteiden ammattilaisten muodostama verkosto. Kaakon taiteen tarkoitus on tuoda yhteen ihmiset, taiteet ja taiteilijat. Kaakon taiteen muodostavat Etelä-Karjalan Taiteilijaseura, KOUTA – Kouvolan taiteilijaseura, Kotkan Taiteilijaseura, Kaakkois-Suomen taidekäsityöläiset TÄKY ja Korutaideyhdistys.

Uusia rasteja tulossa vuonna 2014!

 


Kesägalleria ja Linnoituksen yön grafiikan tapahtumat kiittävät yleisöään.

Lappeenrannan Linnoituksen Kesägalleriassa kävi kuukauden aukiolon aikana 1000 ihmistä ja taidekauppaakin syntyi.

Linnoituksen yönä Gallerian lisäksi kymmeniä luovia osallistujia keräsi niin lasten kuin aikuistenkin non-stop -työpajat ja grafiikan työnäytös. Pajoissa samoin kuin työnäytösten mestareinana toimivat Kaakon mainot graafikot Ella, Emmi, Ulla-Kaija ja Vilma.

LY2 LY 1