Skip to content

Kun siili kavereilleen kahvit keitti – Saara Vainion teos ilahduttaa Pihlajakodin asukkaita 

Saara Vainio käytti teoksen maalaamiseen akryylivärejä. Kuva: Inka Nordlund

Osana Palvelukoti-artoteekkihanketta Kaakon taide haki tänä syksynä jäsenistöstään taiteilijaa suunnittelemaan ja toteuttamaan teoksen Pihlajakotiin. Kyseessä on on vammaispalvelujen tehostetun palveluasumisen yksikkö aikuisille kehitysvammaisille henkilöille Lappeenrannan Hovinpellolla. Yksikössä asuu 15 vakituista asukasta ja siellä järjestetään myös lyhytaikaista asumista sekä päiväaikaista toimintaa.

Palvelukodin toiveena oli seinämaalaus joka on esittävä, ja mieluiten eläinaihe. Teoshaku kiinnosti jäsenistöä ja vaatimukset täyttäviä ehdotuksia tuli runsaasti. 

Pihlajakodin asukkaat valitsivat ehdotusten joukosta Saara Vainion Nokikahvit -nimisen teoksen, jossa metsän eläimiä on kokoontunut kahvittelemaan kannon luokse.

Saara Vainio kertoo tekevänsä esittävää taidetta aina muutenkin ja sen vuoksi olleensa iloinen siitä, että kerrankin juuri tätä taiteen lajia erityisesti kerrottiin haettavan. Eläinaihe sai Vainion kuitenkin empimään, koska omassa taiteessaan  hän kuvaa aina ihmistä. 

“Koska Pihlajakoti oli esimerkillisesti järjestänyt Kaakon taiteen kanssa avoimen teoshaun, halusin tietysti tarttua tähän mahdollisuuteen, vaikka se vaati poikkeamista tavanomaisesta aiheestani. “  

“Valitsin maalaukseen tuttuja Suomen luonnon eläimiä, eli oravan, siilin ja metsähiiren. Täysin naturalistisen tietokirjakuvituksen tiesin olevan seinämaalaukseen huono idea; se olisi ollut haastava toteuttaa eikä se olisi juuri katsojan mielikuvitusta kutkutellut. Toisaalta disneyillä ja pixareilla on hallussaan eläinhahmojen animoinnin ja inhimillistämisen kuninkuus, jota en kokenut mielekkääksi ruveta haastamaan. Päädyin esittämään eläimet tapani mukaan suurimmaksi osin anatomisesti realistisina, mutta lisäsin niille hatut, kahvipannun ja telttaleirin saadakseni mukaan sopivasti satua ja leikkisyyttä. Tämä yhdistelmä oli ilmeisesti osunut valitsijoiden makuun. Olen erityisen iloinen siitä, että Pihlajakodin asukkaat olivat äänestäneet ehdotuksista toteutettavaksi minun ehdotukseni. “ 

Saara Vainio ja valmis maalaus. Kuva: Maria Pörsti

“Maalaus on hempeä ja lempeä, eikä yhtään pelottava”, kertoo Lea Kero, Pihlajakodin asumisyksikön esimies. Asukkaat, henkilökunta ja asukkaiden omaiset ovat olleet erittäin mielissään teoksesta ja sen valmistumista seurattiin tiiviisti ja innokkaasti.

Huoneen sisustusta on muutettu peittojen ja tyynyjen osalta maalauksen väreihin sopivammiksi ja kalustuksen järjestystä muutettiin maalauksen valmistumisen jälkeen. Tila on nyt kodinomaisempi ja viihtyisämpi. Tilaan on tulossa ensi vuonna uuden kalusteet, joiden värit tullaan ottamaan myös suoraan maalauksesta. 

“Se on hyvä keskustelun aihe, ja niin monikerroksinen että siitä huomaa uusia asioita monta kertaa. Asukkaiden kanssa on juteltu mm. siitä, mitä oravat ja hiiret syövät, ja ketkä oikeasti juovat kahvia. Tärkeä seikka on myös itsemääräämisoikeus, teoksen valinta tapahtui juuri niin kuin kuuluikin, asukkaiden valitsemana, ei kenenkään ulkopuolisen määrittelemänä. “

Palvelukoti-artoteekki on Kaakon taiteen hanke, jonka tavoite on edistää taiteen saavutettavuutta, luoda puitteet taiteen hyvinvointivaikutuksille sekä lisätä monipuolisesti osallisuutta ja osallistumista taiteeseen palvelukotiympäristössä. Hanketta ovat rahoittaneet Taiteen edistämiskeskus sekä Lappeenrannan kaupunki.